NEW FRONTIERS IN SOCIAL INNOVATION RESEARCH: SOCIAL INNOVATION MANAGEMENT FOR BIOPLASTICS NOWY PROJEKT [01.09.2020 - 31.12.2023]

PROJEKT SIMBIO 

W ramach programu Trans-Atlantic Platform Social Innovation Call  Katedra Logistyki Wydziału Zarządzania realizuje projekt: 

New Frontiers in Social Innovation Research: Social Innovation Management for BIOPlastics

ikona SimBIO

Cel projektu: rozwój społecznych innowacji wychodzących naprzeciw wyzwaniom w zastosowaniu opakowań z biotworzyw w łańcuchach dostaw żywności, w gospodarce o obiegu zamkniętym

Partnerzy konsorcjum międzynarodowego:

  • Wydział Zarządzania Uniwersytet Łódzki, Polska
  • Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska
  • Coventry University, Wielka Brytania
  • Federal University of São Carlos, Brazylia
  • Simon Fraser University, Kanada

Instytucja finansująca w Polsce: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

Wartość finansowa oraz całkowita wartość projektu: 433 251,10 PLN

Termin realizacji projektu: 01.09.2020 – 31.12.2023

 

Międzynarodowa strona projektu:www.simbioresearch.com

Etapy realizacji projektu:

  1. IDENTYFIKACJA WYZWAŃ DLA ZASTOSOWANIA BIOOPAKOWAŃ: określenie uwarunkowań dla zastosowania bioopakowań produktów żywnościowych w gospodarce o obiegu zamkniętym 
  2. ANALIZA I ZROZUMIENIE PROBLEMU: analiza struktur i procesów w łańcuchach dostaw bioopakowań żywności w ramach całego cyklu życia produktów
  3. PROJEKTOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: ewaluacja innowacji w rozwoju bioopakowań żywności, rozszerzenie konceptów bioopakowań, wypracowanie innowacji społecznych oraz wybór rozwiązań do prototypowania
  4. SZYBKIE PROTOTYPOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: koncepcyjne prototypowanie i testowanie wybranych rozwiązań, ocena ich funkcjonalności i potencjalnego znaczenia w zarządzaniu łańcuchami dostaw w gospodarce obiegu zamkniętego

 

Międzynarodowy projekt SIMBIO wychodzi naprzeciw problemom zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego, którego źródłem są opakowania z tworzyw sztucznych, tworząc unikalną szansę dla rozwoju współpracy interesariuszy na rzecz wykorzystania potencjału opakowań z biotworzyw na rynku żywności.

Interesariuszami projektu są:

  • dostawcy surowców wykorzystywanych do produkcji bioopakowań
  • producenci bioopakowań 
  • producenci żywności wykorzystujący lub zainteresowani wykorzystywaniem bioopakowań  
  • firmy dystrybucyjne zarządzające przepływem bioopakowań  
  • użytkownicy bioopakowań lub ich przedstawiciele
  • instytucje certyfikujące bioopakowania
  • firmy zajmujące się odbiorem bioopakowań  od użytkowników 
  • firmy przetwarzające bioopakowania 
  • użytkownicy produktów końcowych wytworzonych z przetworzonych bioopakowań
  • podmioty sektora publicznego odpowiedzialne za tworzenie przepisów prawnych dotyczących cyklu życia bioopakowań w GOZ

 

Członkowie zespołu badawczego w UŁ: 

 

 

Kontakt:

dr Grażyna Kędzia (Wieteska)

Katedra Logistyki

90-237 Łódź

ul. Matejki 22/26

e-mail: grazyna.wieteska@uni.lodz.pl

            simbio@uni.lodz.pl

 

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem wyników projektu SIMBIO na poziomie międzynarodowym. Dokument można pobrać w tym miejscu White Paper.

Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 1

Raport z I etapu SIMBIO: identyfikacja wyzwań dla zastosowania opakowań z bioplastiku

Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 2

Raport z II etapu SIMBIO: Analiza i zrozumienie problemów dla zastosowania opakowań z bioplastiku

 

Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 3

Niebieski kosz na śmieci z napisem "food waste" i "No Plastic Bags"

 

Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 4

Tors kobiety w błękitnej bluzce trzymającej w dłoniach małą roślinkę z ziemią